Themadag "Spelen met je leven"

Af en toe organiseren we een themadag. Onder een persbericht van één van deze dagen:

PERSBERICHT

Nederland is weer een kleurrijk fenomeen rijker: het project Spelen met je Leven.
Wilco Hemink uit Doetinchem en Zutphenaar Steef Athmer willen met dit initiatief bijdragen aan het terugbrengen van het speelse element in het leven van alledag.
Nadat zij hadden gemerkt dat het er in hun eigen leven steeds serieuzer aan toe ging, zijn zij op zoek gegaan naar manieren om de onbevangenheid en de openheid die ze als kind hadden weer te heroveren.

Wilco Hemink: “Ik merkte dat ik als kind het spelen al was verleerd. Mijn hele opvoeding was er over het algemeen op gericht zo goed mogelijk te kunnen functioneren in een dienstbetrekking en verantwoordelijkheid te dragen. Die dingen zijn op zich niet verkeerd, het is alleen jammer dat er een soort prestatiedwang ontstond, waaraan het plezier werd opgeofferd”.

Steef Athmer vult aan: “We merken dat er bij heel veel mensen een ideaal sluimert. Ze zouden zo graag iets veranderen in hun leven of in hun werk, vaker gehoor willen geven aan die zachte innerlijke stem die zegt dat het leven toch meer in petto moet hebben. Maar al te vaak laten ze zich daarvan weerhouden door allerlei angsten, die volledig zijn gebaseerd op aannames. Wat wij willen doen, is samen met hen onderzoeken wat hen ervan weerhoudt te gaan doen wat ze het liefste doen. Al snel kan dan blijken, dat die onmogelijke wens helemaal niet onmogelijk is. Sterker nog, dat het maar een heel klein stapje hoeft te zijn. We proberen mensen in contact te brengen met wat ik hun innerlijk kompas noem, en ze te confronteren met de manier waarop ze zichzelf weerhouden van het spelenderwijs vervullen van hun liefste wens.”
Om dit doel te bereiken, hebben Hemink en Athmer eerst een website opgezet. Al snel bleek uit de reacties op deze site, dat veel mensen iets herkenden in hun verhaal. De eerste workshop was dan ook al snel een feit.

Hemink: “Het was een pilot, een experiment waarin we samen met de deelnemers op een mooi landgoed hebben geïnventariseerd waar “spelen” nu eigenlijk over gaat. Hoe spelen mensen, en komt het dat ze ermee ophouden? Door op allerlei manieren met spel bezig te zijn, wordt het voor deelnemers makkelijker bewuste keuzes te maken bij het inrichten van hun leven. Eén deelnemer mailde ons dat ze de dag na de workshop een bedrijfsplan had geschreven en een eigen onderneming is begonnen. Nog dezelfde week had ze haar eerste klant al binnen. Het kwartje was gevallen. Dat is toch geweldig?”

Voor de volgende ééndaagse workshop “Spelen met je leven” zie Agenda.