Terugblik op themadagen
"Spelen met je leven"

WORKSHOP 10 SEPTEMBER 2005

Op deze mooie, zonnige septemberdag was het Spelen met je Leven-landgoed weer een van de beste plaatsen om te zijn.

 

De deelnemers leefden zich dan ook volop uit met ballen, jongleerspellen, tuinslangen en natuurlijk de avontuurlijke oversteek van de vijver (die toch net iets dieper bleek te zijn dan sommigen dachten…).

 

 

Tussendoor kregen deelnemers aan de hand van vragen en onderlinge gesprekken meer zicht op thema’s die hun leven bepalen (en beperken). Dat was niet altijd makkelijk, maar wel steeds verhelderend. Nieuwe wegen openden zich…

Barrières vielen (soms letterlijk) weg en dat schiep ruimte om te genieten van werkelijk spelen.

 

Cateraar Dianne verzorgde tussendoor een tafel met broodjes, mooie salades en fruit. In de late middagzon genoten we tenslotte met elkaar van de oogst van de dag en nog een lekker drankje en hapje.

 

Zo spelen moeten we vaker doen – daarover was iedereen het eens.

 

 

 


Lekker buiten onder de boomWORKSHOP 23 APRIL 2005

Hier volgt een impressie.

 

 

 

de oprijlaan

Het was een dag die uitnodigde tot spelen: stralende zon, een aangename temperatuur, volop kwelende vogels en natuurlijk de inspirerende omgeving van een prachtig landgoed nabij Zutphen.

 

De groep bleek te bestaan uit enthousiaste en betrokken mensen, die met veel inzet hun houding ten opzichte van het spelen onderzochten.
Toch was niet iedereen tevreden na afloop: sommigen hadden minder willen praten en meer actief willen spelen.
Anderen daarentegen kregen juist het zetje dat ze nodig hadden. Een deelneemster schrijft:
Na het spelen met ons allen, afgelopen zaterdag, ben ik enorm gaan vliegen en dat wil ik graag met jullie delen. Zondag heb ik met een vriendin alle ins-en-outs van een opstart van een eigen zaak doorgenomen, maandagavond heb ik een mooie naam voor mijn bedrijfje bedacht, dinsdagnacht zijn alle domeinnamen geregistreerd, woensdagochtend vroeg reed ik met spanning en plezier naar de KvK en om 9:00 ben ik ondernemer geworden!
Gisterenavond had ik mijn 1e acquisitie gesprek en jawel, ik ga al geld verdienen met mijn eigen bedrijf! Op provisie basis, naast mijn drukke fulltime baan voorlopig nog even. Daar ben ik super trots op!

Zooo hoog ....Wat hebben we gedaan?
Na een korte inleiding en een voorstelronde hebben we uitgewisseld wat “spelen” voor ieder van ons betekent. We hebben ons afgevraagd hoe wij dat in ons dagelijks leven integreren en wat ons daarbij eventueel in de weg staat.
Het begrip “verantwoordelijkheid”, dat in dit verband vaak wordt genoemd, hebben we meteen maar eens tegen het licht gehouden.
Om minder vanuit ons denkhoofd te spreken hebben we ook onze handen ingezet en gespeeld met klei, water, papier en muziek.

Onder de treurbeuk begon de rondleidingEen keramiek van dochter Simone ten BoschKunstenaar Lou ten Bosch heeft ons rondgeleid over zijn “Pad van Lou”: een spel met de natuur, gevonden voorwerpen en andere kunst dat al twintig jaar groeit en verandert.

 

 

Ons project ontwikkelt zich spelenderwijs: van onze pilot hebben we veel geleerd. De volgende speeldag zal er dan ook anders uitzien, al blijft de centrale vraag:

hoe doe je dat: spelen met je leven?

Ook een keramiek van Simone ten Bosch